ΑΡΧΑΝΙΩΤΙΚΕΣ ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ~ARCHANES GREEN PIES
ΥΛΙΚΑ ½ κιλό σπανάκι 5 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα 1 ματσάκι μάραθο 4 κουταλιές πράσο (ψιλοκοµµένο) 1 κουταλάκι αλάτι 1 κουταλάκι πιπέρι 500 γρ. αλεύρι λευκό 3 κουταλιές ελαιόλαδο 3 κουταλιές ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι, περίπου, χλιαρό νερό Ελάχιστο αλάτι Ελαιόλαδο για το τηγάνισμά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε πολύ καλά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το µμάραθο. Σοτάρουμε µε το ελαιόλαδο τα κρεµµυδάκια για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το σπανάκι, το µμάραθο, δύο φλιτζάνια νερό και σιγοψήνουμε για 45, περίπου, λεπτά. Αφού απορροφήσουν όλα τα υγρά, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και µόλις κρυώσουν τα χόρτα τα βάζουμε σ’ ένα τρυπητό ώστε να στραγγίσουν το λάδι τους. Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο και την αφήνουμε 20 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο και κόβουμε δίσκους 8 εκ. Σε κάθε τέτοιο δίσκο τοποθετούμε µια µμικρή ποσότητα από χόρτα, διπλώνουμε και κλείνουμε µε προσοχή, πιέζοντας µε ένα καθαρό πιρούνι τις άκρες και δημιουργώντας μικρά µμισοφέγγαρα. Τηγανίζουμε τις χορτόπιτες σε άφθονο καυτό λάδι και από τις δύο μεριές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τις σερβίρουμε ελαφρά ζεστές ή κρύες σε θερμοκρασία δωματίου. INGREDIENTS Half a kilo of spinach 5 freshly chopped fresh onions 1 bunch of fennel 4 tablespoons leeks (chopped) 1 teaspoon salt 1 teaspoon pepper 500 gr. white flour 3 tablespoons olive oil 3 tablespoons olive oil 1 cup, approximately, lukewarm water A pinch of salt Olive oil for frying IMPLEMENTATION Wash very well, drain and finely chop the spinach and fennel. Sauté the onions in olive oil for 3-4 minutes. Add the spinach, fennel, two cups of water and simmer for about 45 minutes. Once all the liquids have been absorbed, add the salt and pepper and as soon as the greens have cooled, put them in a colander to drain their oil. Prepare the dough for the sheet and leave it for 20 minutes. Then open the sheet and cut discs 8 cm. In each such disc we place a small amount of grass, fold and close carefully, pressing the edges with a clean fork and creating small crescents. Fry the vegetable pies in plenty of hot oil on both sides, until well browned. Serve them slightly hot or cold at room temperature.