ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ-ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ~GASTRONOMY-SCIENCE OF TASTE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ~ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ Η σημαντικότερη επιρροή που δέχτηκε η Αρχανιωτικη κουζίνα ανάγεται στη μινωική εποχή. Έως τις μέρες μας, τα προϊόντα του Αρχανιωτικου τραπεζιού είναι λίγο πολύ́ τα ίδια: ελαιόλαδο, δημητριακοί καρποί, όσπρια, μέλι, χόρτα και βότανα. Το κρέας ήταν ακριβή και όχι τόσο συχνή τροφή. Η πιο σημαντική αλλαγή στην κρητική διατροφή συνέβη όταν άρχισαν να διαδίδονται στο νησί τα προϊόντα που ήρθαν από το Νέο Κόσμο και κυρίως η ντομάτα, η πατάτα και άλλα που προσαρμόστηκαν στην ντόπια κουζίνα. Οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης παλιά, ενίοτε, ανάγκαζε τους ανθρώπους να προσαρμόζονται σε πιο λιτές λύσεις καθημερινής διατροφής που δεν αλλοίωναν όμως τη βάση της μαγειρικής, ενώ ήταν εξίσου γευστικές και απολαυστικές. Ξεκινώντας από τις Κάτω Αρχάνες στην είσοδο της κωμόπολης και μέχρι την πλατεία του οικισμού κάτω από πυκνές φυλλωσιές, ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία υπηρετούν την τοπική γαστρονομία, και που μπορεί κανείς να απολαύσει πιάτα από την παραδοσιακή Αρχανιωτικη και Κρητική κουζίνα. Επισης υπέροχοι παραδοσιακοί φούρνοι και ζαχαροπλαστεία με ένα σωρό ντόπια γλυκίσματα και όχι μόνο. Στις Αρχάνες υπάρχουν επισης παραδοσιακά λιοτρίβια κι έτσι δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τον τρόπο και τις μεθόδους από αρχαιοτάτους χρόνους και ιδιαίτερα την Μινωική εποχή το πως παρήγαγαν οι κάτοικοι το λάδι τους και με δυνατότητα γευσιγνωσίας του κάθε προϊόντος που παράγεται από την ελιά. GASTRONOMY~ SCIENCE OF TASTE The most important influence received by the Archanes cuisine goes back to the Minoan era. To this day, the products of the Archanes table are more or less the same: olive oil, cereals, legumes, honey, greens and herbs. Meat was an expensive and not so common food. The most important change in the Cretan diet happened when the products that came from the New World began to spread on the island, mainly tomatoes, potatoes and others that were adapted to the local cuisine. The harsh living conditions in the past, sometimes, forced people to adapt to more frugal daily diet solutions that did not alter the basis of cooking, while being equally tasty and enjoyable. Starting from Kato Archanes at the entrance of the town and up to the square of the settlement under dense foliage, taverns and taverns serve the local gastronomy, and where one can enjoy dishes from the traditional Archanes and Cretan cuisine. Also, great traditional bakeries and patisseries with loads of local sweets and more. In Archanes there are also traditional olive oil mills, so the visitor is given the opportunity to get to know the way and the methods from ancient times and especially the Minoan era, how the inhabitants produced their oil and with the possibility of tasting each product produced from the olive tree.