ΤΡΥΓΟΣ & ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ~GRAPE HARVEST & RAKI CAULDRON
ΤΡΥΓΟΣ & ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ Το μάζεμα των σταφυλιών και η παραγωγή κρασιού και τσικουδιάς είναι ευχάριστες ομαδικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το φθινόπωρο. Η παραγωγή κρασιού περιλαμβάνει το πάτημα των σταφυλιών σε ειδικά κατασκευασμένους χώρους που ονομάζονται «πατητήρια». Ο ένας μετά τον άλλο οι άνθρωποι μπαίνουν στο «πατητήρι» βαδίζοντας ή και τρέχοντας πάνω στα σταφύλια, ώστε να γίνει η εκχύμωση. Στα διαλείμματα ή στο διάστημα της αναμονής του καθένα για τη σειρά του, το φαγητό, το κρασί και τα πειράγματα ρέουν άφθονα στη συντροφιά. Ρακί, είναι ένα δυνατό τοπικό ποτό που φτιάχνεται από τα υπολείμματα των σταφυλιών στα πατητήρια. Αυτά τα υπολείμματα τοποθετούνται σε καζάνια και αποστάζονται. Ακόμα και σήμερα οι μηχανισμοί και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι απόλυτα παραδοσιακοί. Ο ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου, που έχει νόμιμη άδεια, συχνά διαθέτει αρκετό χρόνο από την κανονική του δουλειά για να ολοκληρώσει την εργασία του στο αποστακτήριο του χωριού, το φθινόπωρο. Συνήθως το αποστακτήριο ανήκει σε μία οικογένεια και κληροδοτείται στα μέλη της από γενιά σε γενιά. Οι άνθρωποι που έρχονται για να φτιάξουν τη δική τους τσικουδιά συχνά φέρνουν και ψήνουν φαγητό στα κάρβουνα ενώ η φρέσκια, δυνατή τσικουδιά προσφέρεται πλουσιοπάροχα. GRAPE HARVEST & RAKI CAULDRON Picking grapes and making wine and tsikoudia are enjoyable group activities that take place every year in autumn. Wine production involves pressing the grapes in specially constructed areas called "presses". One after the other, people enter the "press" walking or even running over the grapes, so that the ecchymosis takes place. During breaks or while everyone is waiting for their turn, food, wine and banter flow abundantly in the company. Raki, is a strong local drink made from the remains of the grapes in the presses. These residues are placed in stills and distilled. Even today the mechanisms and methods used are completely traditional. The legally licensed distillery owner often has enough time from his regular job to complete his work at the village distillery in the fall. Usually, the distillery belongs to one family and is passed down to its members from generation to generation. People who come to make their own tsikoudia often bring and grill food while the fresh, strong tsikoudia is offered in abundance.