Αρχανιωτικη Κουζίνα~Archanes Kitchen
Αρχανιωτικη Κουζίνα Τα χρόνια πέρασαν και ίσως λίγοι γνώρισαν ή θυμούνται τον οικιακό εξοπλισμό του παρελθόντος. Σας δείχνουμε σε φωτογραφίες μερικά δείγματα από την πλούσια συλλογή μας που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές στην κουζίνα τους με μια επίσκεψη στο μουσείο μας θα δείτε πολλά περισσότερα. Πλύσιμο πιάτων, χεριών, προσώπου, κλπ. με τη βρυσούλα γινόταν, που όμως χρειαζόταν συνεχώς να γεμίζει από τη στάμνα ή άλλο σκεύος. Η μπουγάδα γινόταν σε ξύλινη σκάφη με το χέρι και με πράσινο σαπούνι. Σίδερο με κάρβουνα δεν είχαν άλλο τρόπο να σιδερώνουν τα ρούχα οι νοικοκυρές, από το βαποράκι. Τα ξυλοκάρβουνα “χώνευαν” στο εσωτερικό του σκεύους και θέρμαιναν την πλάκα. Το φανάρι που οι σίτες εμπόδιζαν τα έντομα να πλησιάσουν τα φαγητά και ο διερχόμενος αέρας δημιουργούσε κάπως καλύτερες συνθήκες διατήρησης, από τον στάσιμο αέρα του ντουλαπιού. Ο χρόνος διατήρησης δεν πρέπει να ξεπερνούσε τις μερικές ώρες, άντε ένα 24ωρο. Όπου δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, υπήρχαν οι λάμπες πετρελαίου. Το μαγείρεμα, εκτός από τον ξυλόφουρνο γινόταν και στο μεγάλο πέτρινο τζάκι με ξύλα. Η θέρμανση γινόταν με το μαγκάλι με τα ξυλοκάρβουνα. Το ζύμωμα στις μεγάλες ξύλινες σκάφες και Μετα τα ψωμιά στις πινακωτές μέχρι να τα φουρνίσουν στον ξυλοφουρνο. Archanes Kitchen The years have passed, and perhaps few have known or remember the household equipment of the past. We show you in photos some samples from our rich collection that housewives used in their kitchen with a visit to our museum you will see many more. Washing dishes, hands, face, etc. It was done with the tap, but it constantly needed to be filled from the pitcher or other utensil. The laundry was done in wooden tubs by hand and with green soap. Iron with charcoal had no other way for housewives to iron clothes than the steamer. The charcoal "digested" inside the pot and heated the plate. The lantern where the screens prevented insects from approaching the food and the passing air created somewhat better conditions of preservation than the stagnant air of the cupboard. The retention time should not exceed a few hours, or 24 hours. Where there was no electricity, there were oil lamps. Cooking, apart from the wood oven, was also done in the large stone fireplace with wood. The heating was done with the warmer with the charcoal. Kneading in the large wooden tubs and then the breads in the pinakotes until they bake them in the wood oven.